ללקק ת'תות (בזהירות)


כולנו יודעים שתותים הם טעימים ומתוקים, אבל האם ידעתם שהם אחד הפירות הבריאים ביותר שאתם יכולים לאכול? 
הם מזינים ומועילים ומומלץ מאוד לשלב אותם בתזונה היומית, בין אם בסלטים, בשייקים או כנשנוש בפני עצמן.
לתותים שלל יתרונות בריאותיים וכמות לא גבוהה של קלוריות (32 קל' ב-100 גר') .
עם זאת, תותים הם אחד הפירות הפגיעים ועקב כך המרוססים ביותר. לכן על מנת ליהנות מהיתרונות הבריאותיים, חשוב מאד לצרוך תותים ממקור ידוע שמבצע הדברה ביולוגית. (יש סימון ע"ג הקופסא של ביו-תות).

יתרונות בריאותיים
בתותים יש ריכוז גבוה שלויטמין C (כ-59 מ"ג ויטמין C ב-100 גרם שלפרי) מה שממקם את התות במקום השני בטבלת הפירות העשירים בויטמין C (מעט לאחר הקיווי). מחקרים הראו כי ויטמין C שומר על תאי הדם מפני שומנים רעילים, מסייע בהגמשת כלי הדם, מזרז פעולות מעיים, מפחית את חומרת ההצטננות ומחזק את המערכת החיסונית. מרפא פצעים, עוזר במניעת סרטן, משפר את ספיגת הברזל, מפחית נזקים הנגרמים מעישון ומקל על תופעות אלרגיות .
בתותים כמות גבוהה של פלבנואידים, המסייעים לויטמין C להיספג היטב בגוף.
 תותים הם גם מקור מצוין של ויטמין K ומנגן, כמו גם חומצה פולית, אשלגן, ריבופלבין, ויטמין B5, ויטמין B6, נחושת, מגנזיום, ברזל, מעט חומצה אלפא-לינולנית (אומגה 3) וסיבים תזונתיים. הפעולה המשולבת של הרכיבים הללו, יחד עם הפיטוכימיקלים שבפרי, מקנים לו את איכויותיו כמזון על (super-food).
הגוון האדום של התותים מקורו באנתוציאנינים שהם נוגדי חמצון רבי עוצמה המסייעים להגן על מבנה התאים בגוף. בנוסף הם מכילים גם פיטונוטריינטים נוגדי חמצון, שנלחמים ברדיקלים החופשיים (אלמנטים שיכולים לפגוע בתאי הגוף והם אחראים להיווצרות סוגים רבים של סרטן).
רכיב בולט נוסף בתות הוא  פנול המסייע להילחם בסוגי סרטן מסוימים, כמו גם  יש לו תכונות אנטי דלקתיות.
דלקות מעורבות בהתפתחות מחלות שונות כמו: דלקות מפרקים, אסטמה, טרשת עורקים וסרטן. הסגולות נוגדות הדלקת נובעות מהיכולת שלה אנתוציאנינים ושל רכיבים נוספים להפחית את הפעילות של האנזים ציקלו-אוקסיגנז (COX). תרופות נוגדות דלקת לא-סטרואידיות(NSAIDS), חוסמות אנזים זה, שפעילות יתר שלו תורמת לדלקת בלתי רצויה. שלא כמו התרופות, אכילה של תות שדה איננה גורמת לתופעות לוואי בלתי רצויות.
בתותים יש גם חומצה אלגית (Ellagitanin) , פיטוכימיקל נוגד חימצון רב עוצמה, אשר נקשרות לוסגולות חיוביות במניעת סרטן והזדקנות. במחקר שנערך לפני מספר שנים נמצא, כי תזונה עשירה בתותים מקטינה סיכון לפתח סוגי סרטן מסוימים, בין היתר כיוון שהחומצה האלגית מעודדת אפופטוזיס (apoptosis) – מניעת התפתחותם של  תאים סרטניים.
מחקר חדש, שנערך ב-Salk Istitute for Biological Studies, מראה כי פלבונואיד טבעי בשם פיסטין (fistin), המצוי בשפע בתות-שדה (ופחות מכך בפירות וירקות אחרים), מונע סיבוכים הנגרמים כתוצאה ממחלת הסוכרת, עוזר להגן על כלי הדם ממצב של קרע או דליפה, מגביר את כוחו של ויטמין C, מגן על התאים מפני נזק חמצוני ומונעת הליך דלקתי.
בחוברת אוקטובר 2009 של העיתון המקצועי J Nutrition פורסם מחקר שבדק את היכולת של פירות תות שדה להוריד את רמות הכולסטרול בגוף. מחקר זה נערך עם נשים שהיו להן לפחות 3 מאפיינים של הסינדרום המטבולי. נתנו להן כל יום משקה שהכיל 25 ג'  של אבקת תות שדה שיובשה בהקפאה. רמות הכולסטרול הכללי ירדו אצלן ב-5% וכולסטרול LDL ב 6%.   
סיכום:
אין ספק שהדרך הטובה ביותר ליהנות מטעמו הטוב של התות ומיתרונותיו הבריאותיים היא לאכול אותו כמה שיותר טרי, כיום ישנם מגוון של מקומות שמגדלים ומוכרים ביו-תות /תותים בהדברה ביולוגית, כך גם נהנים מהטריות וגם יודעים בוודאות מהו מקור התותים.
כתב: עמית קורן.
טלפון: 054-4258544

Share:

0 תגובות